Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на българската музика в сърцето на България

"Балкански събор на българската песен – 2022" в град Априлци

4
Снимка: личен архив

Разположен в подстъпите на Средна Стара планина, под величествените върхове Ботев и Марагидик, град Априлци събра певци, музиканти и състави. Те представиха своето изкуство на 25 юни, на сцената на читалище "Бъдеще 1984" – кв. Острец. Така очакваната изява, след двегодишната пауза, премина под знака на щастливите приятелски срещи и конкурсните трепети в жанровете на популярната и народната музика и танци на самодейците от Севлиевско, Плевенско, Свищовско, Троянско, София и др. Гордият Балкан отново обедини музикалните си таланти в празник, посветен на 20-годишнината на събора, но и откри началото на туристическо лято 2022-ра.

За секретарката на читалище "Бъдеще 1894 г." г-жа Велиана Ангелова, подготовката и посрещането на многобройните участници в "Балканския събор" бе вълнуващо събитие. Тя сподели, че 20-ата годишнина е трябвало да бъде отбелязана през 2020-а, но важното е, че празникът по традиция е успял да събере изпълнители и почитатели на фолклора от цялата страна.

"Хората, които обичат българската песен и танц винаги са готови да ни посетят и да се радват заедно с нас. Според мен и нашите гости, съборът мина на високо ниво, независимо от двегодишната пауза. Имахме участници от почти всички краища на България – хора, които съхраняват българските традиции. Участваха и много деца със своите песни и танци. Тази година призът отиде при Детския център за развитие "Йовко Йовков" – Севлиево, за изключително талантливите деца.


За съжаление тази година загубихме един от членовете на журито – музикалния педагог Цветан Цонев, чиито възпитаници се представиха отлично и в народната, и в популярната музика. Те получиха голямата награда на фестивала. Нашата идея, още преди 22 години, когато създадохме събора, бе да дадем възможност на всички българи, независимо от жанра – фолклор, поп, стара градска музика, да се изявяват с българските си изпълнения. Тази година най-малкият участник беше на 6 години, а най-възрастният – на 96 г. Посланието на Балканския събор е: обичайте и съхранявайте българските традиции, култура. Това е нашето богатство – музиката, танците, които пазим ние, от сърцето на България – гр. Априлци."

Снимки: личен архив


По публикацията работи: Анна Фуцкова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Най-четени