Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС обсъжда окончателно увеличението на пенсиите от 1 юли

Снимка: БГНЕС

Народното събрание обсъжда окончателно увеличението на пенсиите от 1 юли. В предложението на кабинета е записан ръст от 10%, като към това увеличение се добавят още 60 лева. По този начин се получава крайната сума на получаваната пенсия. От 1 октомври се очаква ново преизчисляване. В пленарната зала продължава обсъждане по текстовете.

Още преди днешното заседание от ГЕРБ-СДС и ДПС обявиха, че ще подкрепят увеличението на пенсиите, но ще направят своите предложения и бележки. Деница Сачева от ГЕРБ разкритикува предложената формула:

"Предложеният вариант на бюджет прави добавката от 60 лв. вечна, защото в неговите текстове пише, че съответно тези 60 лв. трябва да се начисляват на всяка пенсия, на която човек би придобил право след 1 юли 2022 г.".

От ГЕРБ предлагат 15% увеличение на пенсиите и добавка заради високата инфлация, като общата сума е по-висока от предложената от управляващите. Според министър Георги Гьоков обаче по този начин ще се задълбочи несправедливостта в системата:

"Вашето предложение, ако мога да се изразя така, не е по-евтино от това на Министерския съвет, освен ако не го правите от популизъм и предизборно или пък след края на годината не се готвите да премахнете добавките, които не желаете да вкарате трайно в пенсиите и да оставите пенсионерите отново с по-ниски доходи".

Георги Свиленски от БСП обвини опозицията, че бави гласуването на актуализацията на бюджетните закони. Промените в държавното обществено осигуряване вече трябваше да са гласувани, предупреди Свиленски:

"За да бъде публикуван и да влезе в сила от 1 юли и на 7-ми възрастните хора да си получат пенсиите. Само че това няма да може да се случи. Пак ще ги получат, но през август – 7-ми август".

Хасан Адемов от ДПС е на мнение, че управляващите не желаят да чуят опозицията:

"Всички приказки от рода на народните представители блокират приемането на бюджета на ДОО са категорично несъстоятелни. Какво искате?! Да приемем бюджет в рамките на една седмица или на 10 дена. Как да стане тази работа?! Искате да претупаме бюджета или искате да има задълбочена дискусия?"

Към 12 часа днес депутатите работиха по приходната и разходната част от бюджета на държавното обществено осигуряване. Предстоят гласуванията по отделните фондове и след това минималния и максималния размер на пенсиите. Според предложенията на кабинета - от 1 юли минималната пенсия трябва да стане 467 лева, а максималната - 2000 лева. Таванът ще се покачи и от 1 октомври до 3400 лева, ако текстът бъде одобрен в пленарната зала.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна