Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици представят във Велико Търново уменията си за справяне в кризисни ситуации

Снимка: Здравка Маслянкова

Ученици от шести и седми клас от цялата страна представят във Велико Търново знанията и уменията си за справяне в различни кризисни ситуации за защита при бедствия и аварии.

112 ученици участват във Велико Търново в 18-ото национално състезание за защита при бедствия и аварии. Важно е младежите да имат обща представа за действията, които могат да предприемат преди и по време на бедствие, посочи старши комисар Александър Джартов от Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението":

"През последните години, включително и в България, възникнаха доста бедствия, пострадаха, загинаха хора, бяха нанесени значителни материални щети. Това означава, че ние следва да сме изключително активни да формираме правилно поведение на младите хора".  

В състезанието учениците показаха уменията си за реакция при земетресение, наводнение, пожар, химическа авария и оказване на първа помощ: 

"Ние сме тук, за да научим какво трябва да правим при бедствия и дано повече хора да идват да се записват". 

"В момента хората, които помагат, стават все по-малко и никога не е излишно да знаеш и да можеш да помогнеш в нужда". 

"Искаме да се научим как да бъдем по-самостоятелни и когато се наложи да можем да се защитим себе си и околните около нас".



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени