Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Софиянски и Михаил Неделчев: Кой поема политическата отговорност сега?

Снимка: Стопкадър

"Свалиха правителството, а никой не предложи алтернатива. Това е нелогичното нещо, което виждам в цялата суматоха. Кой поема отговорността, защото без ясна стратегия и без правителство положението ще се утежни".

Това мнение изказа пред БНР Стефан Софиянски, бивш служебен премиер на България и бивш кмет на София. 

По думите му всички скандират "Долу правителството!", а никой не казва какво да стане.

Стефан Софиянски

Той изложи позицията на ССД, чийто основател и бивш лидер е:

"За нас са важни четири неща - приемането на Плана за възстановяване, въвеждане на единна ставка на ДДС между 15% и 18%, да се увеличат пенсиите и четвърто - да се изработи механизъм за диференциране на социално слабите групи и да бъде насочена помощта конкретно към тях".

Според Софиянски, ако 47-ият парламент иска да остане в историята, трябва да се мобилизира и да приеме проект, с който да създаде условия за разпускане на Народното събрание и за свикване на Велико народно събрание, за да започне да се гради "нова България в новите условия". 

"Това е начинът, по който парламентът да си върне доверието на народа", смята той и обясни, че трябва да се направи нова Конституция на България, в която отделните власти да бъдат поставени в среда на взаимодействие, а сега са противопоставени една на друга. 

Пред БНР проф. Михаил Неделчев, литературен критик и общественик, един от създателите на СДС, коментира:

"Консултациите при президента са разписана в Конституцията процедура и "Продължаваме промяната" трябваше да отидат, защото те са бъдещите мандатоносители. Тук настъпи раздорът - от "Има такъв народ" и от "Възраждане" се държаха така, сякаш те са бъдещите мандатоносители".

Според проф. Неделчев предизборна коалиция между "Продължаваме промяната" и "Демократична България" ще размие границите на демократичната общност:

"Демократичната общност е една потенциална общност, която се активизира по време на кризи и от нея се раждат съответните формации. ПП все още не е доказала своята стабилна принадлежност към демократичната общност. Ако се осъществи това намерение за коалиция, за мен е малко проблематично".

Проф. Михаил Неделчев

Интервюто на Снежана Иванова със Стефан Софиянски и Михаил Неделчев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна