Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Исторически музей - Исперих

40 години от откриването на Свещарската царска гробница

Дейността и новите проекти на Историческия музей в гр. Исперих са темата на предаването "Европейски паралели". За дейността на музея, изложбите и ценните експонати разказват Емилия Германова, директор на институцията, и Борислава Вискова, заместник-директор. 

Можете да научите и подробности за царската гробница, открита в с. Свещари – един от уникалните археологически обекти, разкрити по българските земи.

Борислава Вискова и Емилия Германова в студиото на програма „Христо Ботев“
Със създаването на малка разнородна колекция от археологически находки, която е приютена в една от стаите на читалище "Съзнание", се поставя началото на музейното дело в град Исперих. Колекцията е събрана от най-новото дружество, основано през 1927 г. – "Околийско Археологическо дружество "Хан Омуртаг". В периода 1956-1963 година кръжокът по краезнание към читалището прибавя към нея експонати от миналото на родния край с предимно етнографски характер. През 1978 година сбирката става филиал на Окръжния исторически музей в Разград. 

След откриването на Свещарската гробница през 1982 година районът на Исперих става център на комплексни научни изследвания по програма "Гетика" и дейността на филиала се разраства. През 1984 година той получава статут на самостоятелен музей.


Много са интересните прояви, за които разказват гостите на предаването. Ето какво сподели Борислава Вискова за една от тези инициативи: "През далечната 2009 година, креативното мислене на музейните служители роди Панаира на царевицата… В нашия град има много земеделски производители, които в общинските земи отглеждат царевица и пшеница. Под сръчните ръчички на малки и пораснали деца оживяват кукли и приказни герои, бижута, къщи, ферми, …направени от царевични листа, кочани и зърна…"


А Емилия Германова покани слушателите да се разходят с децата си в резервата Сборяново и да вземат със себе си и едно хвърчило. Край Царската свещарска гробница се провежда Фестивал на хвърчилата през първата седмица на месец юни. Но, каза тя, там винаги има вятър и когато слушателите дойдат, те могат да изпитат удоволствието, заедно с децата да пуснат своите хвърчила и да се насладят на красивата природа.

Снимки: ФС на ИМ - Исперих, Божидар Любенов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени