Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Григорий Вазов: Политическата криза е нещо прекрасно за икономиката

Григорий Вазов
Снимка: БГНЕС

“Политическата криза е нещо прекрасно за икономиката и за индустрията. През тези 30 г. се оказа, че държавата не помага, а пречи. Когато държавата и политиците се занимават със себе си икономиката работи добре“, казва в предаването “12+3“ на БНР доц. Григорий Вазов, президент на Висшето училище по застраховане и финанси.

“Разбирам, че пенсиите са ниски, но разбирам и друго, че голяма част от тези ниски пенсии не са в резултат на поведение на държавата, а са в резултат на последните 30 г., когато имаше едно много сериозно скриване на доходи и на осигуряването“, казва още той и допълва:

В момента имаме над 900 000 неработещи и неучещи млади хора от 18 до 60 г. Те нищо не внасят, но в същия момент ще получават някаква форма на доход от тази пенсионна система. Това не е най-добрият начин“.

Той не разбира “защо трябва да увеличаваме пенсията на хора, които са се осигурявали на минимален доход“.

“В момента, когато имаме добре работеща икономика, имаме и един бурно развиващ се инфлационен процес. Увеличаването на пенсиите и всичките неща, които се правят, за да се изливат пари за потребление, в момента това не най-доброто. Този процес предполага, че ние с развиваща се инфлация, продължаваме с проинфлационни мерки, а не правим нищо различно, което да намали темпа на тази инфлация.“

Мерките за бизнеса

“Те не са направени по най-правилния начин. Тук се получават двойни обороти и една грешна финансова политика. Например, вдигат се цените на тока, този, който ги ползва начислява ДДС върху тях, плаща ги на високите цени, вкарва тези високи цени в продукта, който произвежда, после иска върху това да му бъдат компенсирани разликите в тока“, посочва още доц. Григорий Вазов и казва:

“Много по-простичко е да не се получават тези двойни обороти, по-просто беше предварително на тези индустрии, които ползват този вид енергия, да плащат по-ниската енергия. Има законови формули и начини това да бъде направено.“

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени