Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът прие окончателно актуализацията на бюджетите на ДОО и НЗОК

| обновено на 28.06.22 в 18:10
На извънредно заседание НС разгледа на второ гласуване актуализацията на бюджетите на ДОО и НЗОК. На снимката: Георги Гьоков (вляво) и Георги Ганев.
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие окончателно актуализацията на бюджетите на държавното обществено осигуряване и на Здравната каса (НЗОК). С промените в парите за Касата се осигуряват 65 милиона лева, които ще бъдат разпределени за различни медицински дейности и заплати на медиците.

По-рано бе одобрено увеличението на пенсиите от 1 юли с 10 % плюс 60 лева, като бяха гласувани и размерите на минималната пенсия от 467 лева и на максималната - 2000 лева. От 1 октомври тя ще бъде увеличена още веднъж до 3 400 лева, колкото е размерът на максималния осигурителен доход.

Все още обаче не е ясно дали повишението ще се усети веднага с юлските пенсии или след това ще бъде изплатено на пенсионерите.

Остри критики към модела на формиране на увеличението на пенсиите отправиха от ГЕРБ-СДС. Деница Сачева, която е бивш социален министър, заяви:

"Предложеният вариант на бюджет прави добавката от 60 лв. вечна, защото в неговите текстове пише, че съответно тези 60 лв. трябва да се начисляват на всяка пенсия, на която човек би придобил право след първи юли 2022 година".

И от ГЕРБ-СДС, и от ДПС имаха свои предложения за новата формула, като и в двата варианта добавките оставаха такива, а не се включваха в основната пенсия.

След като залата отхвърли и искането за по-висок ръст на минималната пенсия от ДПС, д-р Хасан Адемов реагира остро:

"Нашето предложение е като реакция на култовата реплика на вашия вицепремиер, който каза нещо по отношение на бедните в България".

Ще получат ли пенсионерите още през юли новите си по-високи пенсии:

"И ако това не може да се случи - да ги вземат в увеличен размер между 7 и 20, ще се случи малко по-късно…Дали през август, дали с допълнително плащане още през юли към пенсиите, ще си ги получат пенсиите", отговори социалният министър Георги Гьоков.

От първи октомври ще има индексация, която ще осигури по-високи пенсии за около 700 хиляди пенсионери. Отделно от това максималната пенсия ще се покачи още веднъж:

"И искам да кажа защо определихме 3 400 – това е на 100 процента от максималния осигурителен доход и за в бъдеще планираме както максималният осигурителен доход да нараства спрямо средната заплата в страната, така и таванът на пенсията да върви с този ръст на максималния осигурителен доход", обясни Искрен Арабаджиев от "Продължаваме промяната".

Почти без дебати депутатите одобриха и финансовата рамка за Здравната каса, където приходната и разходната част се увеличават с над 65 милиона лева от първи юли.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев коментира въпроса с гласуваните повече разходи в актуализацията на бюджета, приети от опозиционните партии:

"Според депутатите, които гласуваха допълнителните разходите, те смятат, че има и допълнителни приходи, които биха се появили. Министерството на финансите не споделя тази оценка, но в крайна сметка парламентът решава".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени