Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Младежите трябва да решат кариерното си бъдеще до 10-и клас

Снимка: iStock

Най-добрият момент за кариерна консултация е в края на 9-и и началото на 10-и клас. Тогава учениците по сегашната образователна система избират профилиращи предмети. Добре е те да бъдат съобразени с трайните интереси и бъдещите планове на младежа.

Това изтъкна пред Радио София Олга Христова, консултант по кариерно ориентиране в една от водещите консултантски агенции за образование в чужбина:

"При нас идват 12-окласници и искат да получат консултация къде да продължат да учат. Малко е късно. Ние помагаме още преди да се завърши образованието. Кариерният консултант не дава готови решения. Той помага младият човек да открие себе си, дава информация за специалностите, които биха били подходящи, според нагласите и интересите му. Изборът трябва да направи самият човек, който ще се развива."

Най-трудно се взема решение от младежи, които имат разностранни интереси, познания и умения. Затова не са рядкост "острите завои по време на следването", смяната на специалност, записването на второ висше образование, специализация в съвършено различна област.

Добре е отрано детето да се записва в различни клубове, курсове, за да разбере то и родителите в коя сфера има склонност да се занимава с удоволствие.

Чуйте разговора на Елена Пъневска.
По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.