Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВиК – Дупница продължава да затъва

Снимка: Сайт на ВиК Дупница

Финансовото състояние на ВиК-Дупница, чиито сметки, както БНР съобщи, са запорирани заради задължения към НАП, продължава да се влошава, каза на пресконференция председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов. Той призова дупничани и абонатите на дружеството в 16-те села да плащат по-коректно сметките си за вода и така фирмата да избегне фалита.

Твърде ниска е събираемостта за разходваната и потребяваната вода, за общината тя е около 20%, а има села, като Дяково например, на чиято територия е най-големият за Югозапада язовир "Дяково", където тя е под 10 %. 

ВиК инкасира по около 170 000 лв. приходи на месец. От НАП обаче са сложил запор над сметките и на всеки 1 лв. вземат 40%. Така НАП удържа 68 000 лв. от приходите, за ВиК остават около 100 000 лв., а само за заплатите на близо 90 работници и администрация са необходими 105 000 лв., представи ситуацията председателят на ОбС Костадинов. 

Символични суми - до 50 лева, плащат и автомивки в града, установила проверка. Дружеството е сключило около 20 споразумения с длъжници за плащане на актове, поне 10 от тях са за около 2000 лв.

От две години има решение ВиК-Дупница да напусне регионалната водна асоциация "Кюстендилска вода". По ред административни причиин и честата смяна на клиентите и министрите в МРРБ това още не става. Заради неизяснения статут на ВиК цената на водата в Дупница и 16-те села не се променя повече от 10 години и тя сега е 1,37 лв. за куб. метър.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени