Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Изложба в Градската градина от 7 до 18 юли

20 жени със съществен принос за архитектурата на XX век

Снимка: Никол Дечева, Goethe-Institut

Архитектурна разходка е предвидена в деня на откриването на една специална изложба на открито на 4 юли (18:30 ч.) в Градската градина в София.

Организатори са Гьоте-институт България и Фондация „Български архитектурен модернизъм“, а името на експозицията – "Госпожо Архитект" (Frau Architekt).

"Замисълът лежи върху съществуваща пътуваща изложбата на Германския архитектурен музей oт Франкфурт на Майн" – разказа пред Радио София Теодор Караколев, който (заедно с Васил Макаринов от Фондация „Български архитектурен модернизъм“) е куратор и автор на българската част.

Представени са 20 любопитни портрета на жени, които имат своя принос за архитектурата на XX век в два различни контекста.

Съдържанието на експозицията се фокусира върху работата и личността на архитектки като Виктория Ангелова-Винарова, Елена Варакаджиева-Скордева, Надежда Нанчева, Тодора/Ричка Кръстанова, Мара Захариева, Мария Сапарева, Германа Фоке-Генова и Райна Дамянова.

По-значимите имена по германски паралел са: Маргарете Шюте-Лихоцки, Верена Дитрих, Мари Фромер, Люси Хилебранд, Ирис Дулин-Грунд, Лоте Щам-Бесе, Вера Мейер-Валдек, Мерете Матерн, Ингеборг Кулер и Емили Винкелман.

Жените по света стъпват на територията на едно от най-предизвикателните изкуства – архитектурата, преди повече от 100 години. Преди да навлязат в това поле, обаче, жените в Европа първо трябва да отвоюват правото си на образование, а после и дипломите си. Но със завършване на висшите училища трудностите за тях съвсем не приключват. Те тепърва трябва да се утвърдят в сфера, изпълнена не само с предразсъдъците на инвеститори и колеги, а и с финансови ограничения и естетически рамки.

Днес времената са други. Достатъчно е да споменем световноизвестната иракско-британска архитектка Заха Хадид (1950-2016), чийто безспорен талант и качества още дълги години ще карат човечеството да се възхищава и наслаждава на въображението и качествата ѝ.

Ако искате да видите нейни колежки от Германия и България, разгледайте изложбата „Госпожо Архитект“ в Градската градина до 18 юли.

Архитектурна разходка из центъра на София, водена от Васил Макаринов и Теодор Караколев, освен при откриването, ще има и на 9 юли от 10:30 часа с отправна точка на тръгване – Гьоте-институт България, ул. "Будапеща" 1.

Чуйте повече от разговора.

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени