Eмисия новини
от 06.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

СЕМ изслуша кандидатите за директор на БНТ, изборът е утре

Снимка: Ани Петрова

Концепциите си за управлението на Българската национална телевизия представиха днес в Съвета за електронни медии настоящият генерален директор Емил Кошлуков, бившият шеф на новините и актуалните предавания на Би Ти Ви Венелин Петков, директорът на Радио Кърджали Красимир Ангелов и доц. Светлана Божилова от Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет.

Досегашният директор Емил Кошлуков залага на инвестициите в хората, технологичното развитие и програмното съдържание.

БНТ не е в криза според него, но ще се работи по подкастите. Емил Кошлуков коментира работата си като телевизионен ръководител:

"Аз съм се постарал да върша работа, най-вероятно на някои хора не допадам по различни причини – политически, морални, телевизионни, по всякакви".

Кандидатът за поста генерален директор Венелин Петков определи БНТ като спящ великан, който трябва да бъде събуден:

"БНТ трябва да води пазара, а не да се крие зад думите зад думите за  обществената си функция и за това, че не трябва да бъде конкурентен играч, трябва да бъде конкурентен играч“. Ще работи за това решенията да се вземат публично.

Директорът на Радио Кърджали Красимир Ангелов се явява за втори път в конкурса за генерален директор на БНТ. Той очерта 3 предизвикателства пред телевизията – финансиране, дигитална революция и изпълнение на обществената мисия:

"Когато аз знам горе-долу с какво разполагам, а не съм зависим от прищевките на управляващата партия или на финансовия министър, тогава нещата ще вървят. А в случая какво се получава? Да, плаща се на час и, ама ако слушаш, нали, ето 20 милиона отгоре, като не слушаш - ето 700 хиляди ги махаме".

Пред Съвета за електронни медии беше изслушан и последният кандидат за директор на БНТ - преподавателят Светлана Божилова.

Според нея БНТ трябва да се превърне в културен институт:

"Аз съм предвидила, ако бъда избрана, 128 страници е гидът за професионално поведение на Би Би Си - той дава тази рамка за права и отговорности на журналистите и никога не трябва да има намеса преди това".

Вчера СЕМ изслуша другите четирима кандидати:

За да бъде избран нов генерален директор на Българската национална телевизия, той трябва да получи най-малко три гласа от 5-членния състав на СЕМ. Решението ще бъде взето утре.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени