Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Не смятам, че трябва да има какъвто и да било политически борд на такъв тип орган"

Николай Николов: КПКОНПИ не може да израсне до нивото на втора прокуратура

"Към момента имаме прикрит едноличен орган, прави се съществена корекция в тази посока"

Николай Николов
Снимка: БГНЕС

Парламентарната Комисия по правни въпроси започва да обсъжда проекта за нов Антикорупционен закон, внесен от ПП.

За да стане добър закон, трябва да има анализ на съществуваща ситуация, ефективни механизми, които да се проиграят предварително и ефективни механизми за право на защита, подчерта в интервю за БНР Николай Николов, член нa Koмиcиятa зa установяване на имущество придобито от престъпна дейност в периода 2005-2010 г. и и.д. пpeдceдaтeл на Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси до 2018 г.

По думите му "колкото по-наситен е откъм защитни механизми един процес, особено репресивен, толкова по-положителен би бил крайният резултат за обществото".

Относно разследващите функции на служители на КПКОНПИ Николов посочи, че това няма да е втора прокуратура, а по-скоро "специализирана полиция".

Във връзка с опасенията новите структури на КПКОНПИ да действат като бухалка, Николов изтъкна:

"За да има за недобросъвестни цели използване на един репресивен държавен механизъм или институция, трябва да има поне два фактора: или единоначалие в рамките на този орган или да става дума за два органа, но те да имат общ ръководител. В случая прокуратурата продължава да бъде водещият фактор в борбата с корупцията. По никакъв начин КПКОНПИ не може да израсне до нивото на втора прокуратура."

Според Николов към момента имаме "прикрит едноличен орган", защото председателят на КПКОНПИ предлага другите четирима членове, а проектът за нов закон прави съществена корекция в тази посока – парламентарните групи ще предлагат петимата членове, което премахва зависимостта от председателя.

"Не смятам, че трябва да има какъвто и да било политически борд на такъв тип орган. Той би следва да си носи отговорността, имайки още по-сериозни гаранции за независимост от тези, които са предвидени в момента." 

"През 2018 г. се взе решение пет различни звена, които упражняват пет различни функции, да бъдат слети под шапката на един орган – КПКОНПИ. Това не беше добро решение, тъй като се получи механичен сбор от различни по същество държавни функции", припомни Николай Николов.

Разрешението, което се предлага в момента, има по-скоро позитивна страна – ще се даде възможност за специализация на две държавни дейности в два различни органа, което ще даде по-добри резултати, смята той.

"Каквито и да било структурни рокади, институционални рокади не решават нито един проблем в държавата. И три да са органите, не би било достатъчно, ако няма достатъчно правомощия, само по себе си не би било достатъчно. И ако няма ефективни механизми за противодействие на корупцията", коментира Николов в предаването "Преди всички".

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна