Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Херсонска област подготвят референдум за присъединяване към Русия

| обновено на 29.06.22 в 13:37
Руски войник патрулира на пристанището в Херсон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Херсонска област в Украйна започва подготовката на референдум за присъединяване към Русия. Това обяви заместник-ръководителят на проруската окупационна военно-гражданска администрация Олег Стремоусов.

В ефира на руската държавна телевизия Стремоусов не само обяви началото на подготовката за предстоящия референдум, но и прогнозира крайния му резултат. 

"Да, готвим се за референдума и ще го проведем. И колкото и да е странно, Херсонска област ще приеме решение за присъединяване към Руската федерация." 

Официално обявената цел на така наречената от Кремъл специална военна операция в Украйна е "освобождаването на Донецката и Луганската народна република до границите на Донецка и Луганска област". Нищо не се споменава за Херсонска област, която изцяло се контролира от руската армия.

Въпреки това на местните жители се предоставя руско гражданство по ускорена процедура, въвеждат се руски телефонни кодове, а украинската гривна се заменя с руската рубла.

Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков въпросът за бъдещето на Херсонска област трябва да бъде решен от нейните жители.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени