Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Населението на Англия и Уелс се е увеличило с повече от 3,5 млн. души за 10 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Населението на Англия и Уелс се е увеличило с повече от 3,5 милиона за последните десет години, сочат резултатите от последното преброяване в Обединеното кралство. Общо в страната сега живеят близо 67 милиона души.

Преброяване на населението в Обединеното кралство се извършва на всеки десет години от националната статистика като се задават много въпроси, въз основа на които се изгражда една много по-пълна демографска картина, отколкото само сухи цифри.

Две са нещата, които правят впечатление след извършеното преброяване миналата година. В Англия и Уелс населението се е увеличило с повече от 6%, като се увеличил и броят на хората над 65 години, които сега представляват една шеста от цялото население.

0,9% са хора на възраст над 90 години. В тези две части на Обединеното кралство сега живеят 59 597 300 души. Като към тях се прибавят и жителите на Северна Ирландия и Шотландия по данни от предната година общо в кралството в момента живеят 66 966 400 души.

Такъв висок прираст на населението в Англия и Уелс не е наблюдаван откакто е започнало да се прави преброяване в далечната 1801 година. Картината е много пъстра, но като цяло се наблюдава намаляване на населението в по-големите градове за сметка на провинцията. Съотношението жени/мъже в Англия и Уелс е 51 срещу 49 процента в полза на жените.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна