Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Децата – спасители на бъдещето

Мечтата на Човека паяк Иван Кристоф и българската реалност

Снимка: ivankristoff.com

Създаването на следващо поколение екстремни спасители или раждането на Спасителя на бъдещето е проект, по който българинът Иван Кристоф, известен като Човека паяк, работи от години. Днес 8-годишният син на Иван също е вдъхновение и коректив в името на мечтата.

"Всяко едно действие на възрастните се копира от малките", казва Иван Кристоф, който осъзнава отговорността си като пример за милиони малки търсачи на приключения. Новите технологии са в ръцете на съвременните деца и в защитена среда могат да работят за спасението, категоричен е смелият мъж, посветил живота си на спасяването в рискови ситуации.

Израснал като син на дипломат от кариерата, Иван се научава да търси пътища към другите и познава рисковете на конфликтите. Разработва своя стратегия за подготовка на ново поколение спасители, която представя пред световни експерти, включително и на световни изложения за безопасност и сигурност. На Dubai EXPO 2020 новаторската методология привлича за пореден път вниманието и на влиятелни лица на деня.

Първото нещо, за което заговаря катерачът, авиатор и спасител, след завръщането си в България от Канада, е за създаването на доброволческа спасителна организация. Сблъсква се с учудване и дори ирония, както и с мнения, че това е работа на държавата и тя е изградила своя монопол.

Когато става дума за спасяване в България, мисленето е старовремско, разочарован е Иван Кристоф. Желанието на Човека паяк е решенията по отношение на животоспасяването у нас да се взимат бързо, ефективно и всеки да бъде щастлив.

Преминавайки през различните етапи "опит-грешка“, Иван Кристоф залага единствено и само на работа с децата. 

Как и защо – чуйте още в звуковия файл.

Снимки – ivankristoff.com

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.