Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на инфлацията в Испания през юни до 37-годишен връх от 10,2%

Снимка: архив

Годишната инфлация в Испания нарасна с над 10% през юни за пръв път от 37 години насам, надвишавайки съществено очаквания на икономисти и анализатори, показват предварителни данни на испанската официална статистика INE.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през юни с 1,8% спрямо предходния месец и се ускори на годишна база до 10,2% от 8,7% през май.

Това е най-високата годишна инфлация в страната от април 1985 г. насам и далеч над осредните очаквания за по-слабо ускорение до 9 на сто.

Ускоряване на инфлацията се дължи в най-голяма степен на продължаващото поскъпване на горивата и смазочните материали, на храни и безалкохолни напитки, като и на цените в хотелиерския и ресторантьорски бизнес.

Основната инфлация (изключвайки цените на енергията и на храните) пък се повиши през юни с 5,5% спрямо година по-рано след растеж с 4,9% през месец май. Това е най-високото ниво на основната инфлация от август 1993 г.

Испанската хармонизирана инфлация (индекс HICP според общите европейски стандарти) се ускори през 12-те месеца до юни до 10% от 8,5% месец по-рано, показват още данните на INE.

По-късно през деня ще бъдат оповестени и предварителната данни на немската федерална статистика Destatis за инфлацията в Германия през текущия месец.

Графика на индекса на потребителските цени на Испания

Испанският премиер Педро Санчес обяви по-рано тази седмица, че правителството ще удължи пакета с държавна помощ от 16 млрд. евро с още шест месеца и ще започне нови мерки чрез план, който ще струва допълнителни 9 млрд. евро, като този финансова пакет все още изисква одобрение от парламента на страната.

Предложенията включват намаляване на данъка върху продажбите на електроенергия, по-ниски разходи за обществен транспорт, по-високи държавни пенсии и еднократни плащания от 200 евро за хора, които печелят по-малко от 14 000 евро годишно.



По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна