Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПП не знаели за гоненето на руски дипломати, ИТН: Решението е еднолично на Петков

Редовно заседание на НС, 29 юни 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Решението за изгонването на 70 руски дипломати е правилно, коментира Димитър Гочев от "Продължаваме промяната":

"Доверявам се, че това е правилното решение. Не знаех за това решение преди то да бъде обявено по медиите. Правителството в оставка има всички правомощия на редовно правителство. Освен това, когато има данни от службите и от Външно министерство, че тези лица е в интерес на България да бъдат изгонени, е по-скоро технически въпрос, че те биват изгонени. Т.е. тук може би няма толкова голяма възможност за политическо решение и маневриране".



Решението идва еднолично от премиера в оставка Кирил Петков, липсва информация от службите, а идеята е била лансирана  още през април, когато българска делегация посети Киев, коментира Станислав Балабанов от "Има такъв народ":

"Това е поредното самосиндикално решение на бившия министър-председател. Това се случи, когато ходихме на делегация в Украйна - още тогава той даде тази идея на перона на гарата в Полша преди да заминем за Украйна, беше и ген. Атанасов с нас. Още тогава той каза, колко е хубаво да изгоним тези руски дипломати… Нали те казват, че заради нас няма комуникация в коалицията, пък сега никой не знае, какво ще прави един премиер в оставка. Може би да се хареса на някого, затова ли го прави?!".

Българското правителство в оставка продължава да пази руските икономически интереси, предупреди заместник-председателят на ГЕРБ и бивш министър на външните работи Даниел Митов:

"Ако службите са си свършили добре работата, то това означава, че те трябва да продължат нататък, защото напоследък се появяват и съмнения за това, че по високите етажи на българската власт, вече от кабинета в оставка, има хора, които продължават да обслужват руски икономически интереси. По-специално да пазят интересите на "Лукойл". Днес дизелът по бензиностанциите вече е 4 лв. Така че очевидно е пазенето на интересите на "Лукойл" от страна на кабинета."

А съпартийката му Екатерина Захариева и също бивш министър на външните работи допълни:

"Надявам се да не е панически действия предвид вътрешнополитическата ситуация".



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна