Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца бежанци разказват историите си в снимки

Снимка: Facebook/studio.sito

От началото на войната в Украйна България осигури подслон на хиляди украинци. Но истината е, че освен тях в страната ни има и много бежанци от други държави, които остават невидими за обществото ни, а имат същите нужди, заслужават същата подкрепа, образование и прием в обществото.

Една от организациите, поели нелеката задача да подпомагат децата бежанци и мигранти от Иран, Ирак, Мароко, Сирия и други места с военни конфликти, е Фондация “Рийчаут” (Reachout Foundation).

"Те се сблъскват с редица трудности, не само административни, но и с липса на подкрепа в изучаването на български език, защото все още няма адаптирани програми, насочени към децата чужденци, които пристигат в България и трябва да научат езика на добро ниво, за да могат да се справят с материала в училище" – обяснява Кристина Гологанова, управител на фондацията.


Децата срещат сериозни затруднения да посещават извънкласни занимания, а културно-образователни дейности рядко се предлагат за тях. Затова в периода ноември 2021 – юни 2022 г. за тази най-уязвима група в българското общество стартира проектът "Магията цианотипия – допълнително творческо образование чрез игра и обективи", финансиран от Национален фонд "Култура". Организаторите работят с 15 бежанци и мигранти в училищна възраст.

"Когато започнахме проекта, искахме да предадем знанията си за ситопечат на хора, които имат нужда от професия – разказва Надежда Георгиева, основател на Sito Studio, основен мениджър на проекта. – Оказа се, че няма толкова големи деца, които да научим да работят с тази техника, затова решихме, че цианотипията ще бъде много по-подходяща и лесна за по-малките. И когато те видят своите образи, това ще им помогне да се възприемат, да знаят, че са тук и сега."

С помощта на известни български фотографи младите творци се запознаха с фотографията като изкуство, научавайки повече за цианотипията – стар фотографски процес, при който върху хартията се нанасят химикали, след което тя се излага на директна слънчева светлина, за да се получат красиви сини отпечатъци.

"Най-интересното беше снимката, която трябваше да направим на портрет“ – споделя 11-годишната Римас от Сирия. В България е само от 5 години, а вече е най-добрата ученичка сред всички четвъртокласници в училище, с пълни шестици на матурите по български език и математика. Римас мечтае да стане зъболекарка и ние сме убедени, че я очаква бляскаво бъдеще в тази професия.

Римас

10-годишната Карин от Иран пък мечтае да стане "доктор на животните". Справя се чудесно в училище и има много, ама много приятели!

Карин

"В България съм вече 1 година и ми беше трудно да свикна, а най-трудно беше да говоря български" – признава лъчезарното момиче.

В работилниците се включват и три деца от Украйна и Русия. Украинчето Злата е на 9 г. и посещава българско училище.

Злата

"Най-много в България ми харесва планината. Свиквам с българския, но го говоря лошо. Аз направих албум. Дадоха ни разтвор и листчета, сложих ги на слънце и се получиха тези снимки" – похвали се тя.

По време на проекта, децата получиха черно-бели фотоапарати, с които заснеха своето ежедневие в България, позволявайки да се докоснем до техния живот и да видим света през техните очи.

Снимането е близко до професията, която си е избрал 18-годишният иранец Аршия.

Аршия

"Чувствам се добре в България, завършвам училище и ще ходя в университет. Искам да уча вътрешен дизайн. За година и половина научих езика, но не достатъчно добре за живот и работа, трябва да уча още и да разбирам повече" – поставя си цели младежът.

Историите на децата бежанци и мигранти са разказани в ръчно изработени мини-книжки, портрети и фотографии. Можете да ги видите до 7 юли на изложбата "Магията Цианотипия" в Гьоте-Институт България.

Снимки: Facebook/studio.sito, Десислава Семковска

По публикацията работи: Анна Фуцкова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна