Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Български възход" ще се явява самостоятелно на предстоящите избори

Стефан Янев: Ходът на Петков с руските дипломати прилича на старт на предизборна кампания

"Това със сигурност не е полезно за България"

Стефан Янев
Снимка: Ани Петрова

"Не знаем какво стои в основата на това решение и какви са следващите ходове, които ще бъдат свързани с това решение. ... Буди съмнение този тип подход анблок към такъв голям брой служители в дипломатическо представителство, което не е типично и безпрецедентно, което говори за някаква друга мотивация. Предполагаемо това е политически мотивирано решение и то от гледна точка на сегашната ситуация, когато правителството е в оставка. Такъв ход по-скоро прилича на първа стъпка на предизборна кампания".

Това заяви пред БНР бившият служебен премиер и бивш министър на отбраната Стефан Янев, лидер на партия "Български възход", в коментар на информацията, че 70 руски дипломати ще бъдат отзовани от България.

"Трябва да се замислим доколко този ход е полезен. Ако той е полезен за Кирил Петков и за неговата предизборна кампания, то той със сигурност не е полезен за България, защото влошаването на политическите отношения, означава и влошаване на икономическите отношения с Русия", коментира още той.  

По думите му е странно, че коалиционните партньори на "Продължаваме промяната" не са били запознати с това решение:

"Казват, че са научили от медиите. Това се случи странно, подобно на един списък, писан на коляно във влака (има предвид листа, който Станислав Балабанов от ИТН твърди, че премиерът Кирил Петков му е показал във влака за Украйна - б.р). ... и подобен тип говорене. Което означава, че не е взето решение на Министерски съвет, не е ясно точно по какъв начин е протекла информацията".

Стефан Янев обясни, че Народното събрание може на закрито заседание да изслуша службите и тяхната аргументация, за да е ясно дали това решение, обявено от премиера в оставка, е политически мотивирано, или е на базата на данни от службите.

Той изказа съмнение относно аргумента за равнопоставеност на дипломатическия състав на посолствата на България в Русия и на руското у нас, като обясни, че това зависи от "възможностите и желанието на съответната държава":

"Несъстоятелен е този аргумент за равнопоставеност. Руската дипломация е показала в годините, че следва тази практика и ако говорим за равнопоставеност, би трябвало да затворим посолството в Москва. Може би ще се стигне до ситуация, когато посланикът ни ще трябва да работи с един-двама човека". 

"Доказване с документи може да стане само в съда", каза Янев във връзка с показания от вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова документ, част от който бе разпространено по-рано като факсимиле от президентския секретар Димитър Стоянов, в което пише, че оръжейна пратка пренасочва крайната си дестинация от Ислямска република Афганистан към Украйна.

Според бившия служебен премиер възниква въпрос дали тези документи не съдържат елементи на служебна и класифицирана информация: 

"След като се показват по медиите, този, който ги показва, трябва да отговори на този въпрос".

По думите на Янев със замесването на името му в този случай се прави несъстоятелно внушение.

Лидерът на партия "Български възход" заяви, че на предстоящите избори ще се явяват самостоятелно, но ако изборите са скоро и не са готови с регистрацията на партията, ще се наложи да използват инструмента на коалиция или комбинация от партии, една от които е мандатоносител.

"Ще търсим диалог с всички в преговори за съвместно управление (в следващ парламент - б.р.). Никого не изключваме, но важното е да е на базата на ясни правила и ясни принципи", уточни Янев.

Интервюто на Даниела Големинова със Стефан Янев и репортаж на Добрина Карамболова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна