Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музиканти от различни жанрове пяха заедно в подкрепа на хора със зависимости

Известни изпълнители от различни музикални жанрове излязоха на една сцена в подкрепа на хората със зависимости. Това стана на 28 юни в Габрово. Средствата, събрани от благотворителния концерт ще помогнат на онези от тях, които нямат финансова възможност да заплатят за лечението си.

Проблемът с достъпа до терапевтични програми на зависимите у нас беше сред основните, очертани в дискусията по време на проведения в Габрово национален лагер за хора от терапевтичните общности.

Срещата около кръглата маса на представители на тези общности от страната, на неправителствени организации и институции, беше за споделяне на опит от пряката им работа с хора със зависимости от наркотици и алкохол.

По-конкретно опит от практиката им по повторната социализация на зависимостите след дългосрочната терапия в центровете, ангажираните с проблема, изтъкват липсата на програми за наемане на работа.

Жена, чиито съпруг е на дългосрочна терапия споделя, че дори не знаела как да разговаря с него, след като се прибрала вкъщи.

“Работата със семействата на зависимите е също толкова важна. Ние сме в тази борба активно от 2017 г., когато за първи път се сблъскахме с терапевтична общност, към тази дата живеехме в чужбина и мъжът ми се наложи да прекара 9 месеца в България, а аз останах там, поддържайки работата ни, за да можем да си позволяваме да плащаме тази програма“, разказва Женя.

“През 2017 г. никой не ме приобщи като съпруга в процеса и не ме научи дори как да разговарям със съпруга ми, когато се прибере. Може би ние сме от 2-та процента семейства, които остават заедно и продължават да се борят“, посочи още тя.

Според нея тревожно е, че други семейства не могат да си позволят да плащат. Терапевтичните програми са дългосрочни услуги, които се самоиздържат, затова и повечето от тях са платени. Месечна такса от 1500 лева не е по силите на много от семействата и центровете за лечение на зависимости търсят възможности чрез дарителски инициативи.

Чуйте репортажа в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна