Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Нови зелени иновации по австрийски пример на бул. "България"

На новозасадените 65 дървета в зелената ивица на бул. “България“ са поставени пликове с вода за напояване, както и подложка от растителен материал, която запазва влагата.

"Готов е пилотният проект на Столичната община за линейно озеленяване с 65 дървета, в който прилагаме иновативно решение за бавно напояване. Пилотният проект е реализиран в разделителната зелена ивица на бул. "България" с обща площ от 6 дка. Направен е с участието на експерти от Лесотехническия университет и по примера на австрийската столица – Виена, който проучихме", каза зам.-кметът по екология Десислава Билева.

Развитието на зелената система и засаждането на нови дървета е наш приоритет, посочи председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

"Зелените клинове предпазват от негативното влияние на топлинните острови. Приложени са различни методи за озеленяване като засаждане на различни групи дървесна и храстова растителност с цел засенчване и насочване на въздушния поток. Използвани са дървета от видовете гинкобилоба, ликвидамбър, полски ясен и мъждрян, и над 200 храста", каза директорът на дирекция „Зелена система“ към Столична община ланд. арх. Димитър Данчев.

Зам.-кметът Билева каза, че има план до края на годината да разположат общо 200 броя пликове за поливане.

Столичната община продължава с реализирането на проекти за залесяване, предстои линейно залесяване на разделителна зелена ивица на бул. "Г. М. Димитров".

По публикацията работи: Ралица Тачева
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Най-четени