Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО обяви Русия за директна заплаха за своята сигурност

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг с одобрената стратегическа концепция от лидерите на Алианса на срещата им в Мадрид
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на държавите-членки на НАТО одобриха новата стратегическа концепция, от която ще се ръководи пакта през следващите 10 години. В нея Русия е най-пряката заплаха за сигурността на съюзниците. Официално бяха отправени и покани за членство на Финландия и Швеция. Президентът Румен Радев е начело на българската делегация а срещата на върха в испанската столица Мадрид.

Последната концепция на НАТО е от 2010 година и тогава тероризмът беше основната заплаха. Сега:  

"Русия е най-значимата и пряка заплаха за нашата сигурността. В настоящата концепция Китай не е споменат с една дума, а е записано, че водената от Пекин политика на принуда е предизвикателство за интересите, ценностите и сигурността на НАТО", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

С новата концепция Алиансът се връща към същността си -  да защитава суверенитета, сигурността и териториалната цялост на членовете, заяви президентът Румен Радев.

"Новата среда на сигурност изисква нови подходи и решения, които да гарантират, че войната в Украйна няма да разшири своя териториален обхват."

В концепцията е заложена фундаментална промяна в способностите за отбрана и възпиране. Силите за бързо реагиране се увеличават от 40 хиляди на 300 хиляди, а многонационалните бойни групи ще бъдат засилени до състав на бригади, които ще отговарят за защитата на конкретна територия.  

"За първи път от Студената война се изготвят планове за сили с предварително назначение", каза Столтенберг.

"На тази среща само ще разгледаме на високо политическо ниво потенциала за нарастване на многонационалните бойни групи до ранг на бригада, но реалните оперативни решения за този подход тепърва предстои да се разглеждат на военно-политическо ниво", обясни Румен Радев. 

Срещата в Мадрид ще остане в историята с поканата за присъединяване на две нови – членки, които само до преди няколко месеца се гордееха със своята неутралност.  

"Решението да поканим Финландия и Швеция да станат членове показва, че вратите на НАТО остават отворени, показва, че президентът Путин не успя да затвори вратата на НАТО", каза Столтенберг.  

След Мадрид започва процесът на ратификация на разширяването на пакта във всички 30 парламента.

Лидерите договориха още и пакет от помощ за Украйна за справяне с руската агресия и за преход от съветско военно оборудване към натовско.

А американският президент Джо Байдън обяви: 

"Съединените щати увеличават военното присъствие в Европа, за да отговорим на настоящите заплахи". 

Съединените щати откриват постоянна щаб-квартира в Полша, увеличава се военноморското присъствие и в Испания разрушителите от 4 стават 6.

Вашингтон разполага допълнителна ротационна бригада в Румъния, състояща се от 3000 войници и още 2000 души военен персонал.

Съединените щати ще изпратят и две допълнителни ескадрили Ф-35 във Великобритания, допълнителна военна мощ ще бъде изпратена и в Германия и Италия.

Съюзниците препотвърдиха и ангажимента от 2014 година да отделят 2% от БВП за отбрана. 9 държави или са достигнали, или са над този праг, 19 са обещали да го стигнат до 2024-та.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени