Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ожесточените боеве в Източна и Южна Украйна продължават

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ожесточените боеве в Източна и Южна Украйна продължават. На изток основната цел на руската армия е град Лисичанск. От южната част на страната се съобщава за ракетни удари по Николаев. Цели села в района на Кривой Рог са "заличени", твърдят местните власти. А ден след като арестуваха законно избрания кмет на Херсон, от окупационната администрация обявиха, че подготвят референдум за присъединяване към Руската федерация.

Четирима души са загинали, а петима ранени при руски ракетен удар срещу жилищна сграда в град Николаев, Южна Украйна. По данни на кмета Олександър Сенкевич осем ракети са изстреляни срещу града.

Руската армия съобщи, че е унищожила четири пункта за боеприпаси и две бази за подготовка на военни в района на Николаев с ракети с точково насочване. Поразени са също бази за ремонт на военна техника в Лисичанск и складове за боеприпаси в Херсонска област.

За жертви и пострадали при руски обстрел съобщиха и властите на Суми в североизточна Украйна.

По-рано президентът Володимир Зеленски публикува кадри от ракетния удар срещу търговски център в Кременчуг, при който загинаха 20 души, а над 30 все още се издирват.

От кадрите се вижда как противокорабна ракета се взривява в сградата на мола. По данни на Киев тя е изстреляна от руска територия. Подобни удари от стотици километри разстояние бяха нанесени срещу Киев през уикенда и срещу пристанище Одеса през април.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени