Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Токови удари и чести спирания на тока в община Тунджа

Снимка: БГНЕС

Токови удари и чести спирания на електрозахранването от години притесняват жителите на над десет населени места в ямболската община Тунджа. Кметовете на най- засегнатите села изпратиха поредната протестна подписка до електроразпределителното дружество, готови  са и за блокада на автомагистрала "Тракия".

Освен повредените електроуреди, прекъсванията на тока водят и до спиране на помпите и съответно селата остават и без вода, подчерта кметът на община Тунджа Георги Георгиев. 

"Нали си представяте първо, какви отражения има в бита на хората, второ – на помпите с подаването на вода. Като изключат превключвателите и някой трябва да отиде вече не автоматично да ги включи, а да отиде да вдигне предпазителя, физически".

Проблемът с токовите удари е най-сериозен в селата Кабиле, Дражево и Хаджидимитрово. След поредното изпратено писмо до ръководството на ЕВН е получен отговор, който, според кмета Георгиев, е тривиален.  

"Заради птиците, които са особено много през летния сезон и кацат по елпроводите, се предизвиквали частични спирания. Това е такъв стрес за електроуредите, че няма накъде". 

Предстои общинското ръководство отново да се срещне с управителя на енергодружеството в Ямбол.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени