Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

World Youth Chamber Orchestra и Светлин Русев закриват МФ "Софийски музикални седмици"

Международен проект с открити репетиции и мастер клас със Светлин Русев

World Youth Chamber Orchestra

Световният младежки камерен оркестър World Youth Chamber Orchestra (WYCO) пристига за първи път в България за два неповторими концерта със световноизвестният български цигулар Светлин Русев. Диригент е маестро Дамиано Джурана.

Бургас е първият град, където ще изнесат първия концерт. Музика от Верди, Паганини и Сарасате ще прозвучи на 30 юни от 20.00 часа в Културен Дом „НХК“. Вход свободен.

На 2 юли оркестърът ще закрие 53-тия Международен фестивал "Софийски музикални седмици".

Младежкият оркестър WYCO репетира при отворени врати в Национално училище за музикално и сценично изкуство "Проф. Панчо Владигеров" Бургас от 27 юни.

Програмата на WYO с диригент Маестро Дамиано Джурана и солист Светлин Русев

Н. Паганини – "I palpiti’’ за цигулка и струнен оркестър
Н. Паганини – "Moto perpetuo’’ за цигулка и струнен оркестър
Н. Паганини – "La Campanella’’ за цигулка и струнен оркестър
Бизе/Сарасате – "Кармен фантазия’’ за цигулка и струнен оркестър
Дж. Верди – Квартет в Е moll

Светлин Русев гостува на "Артефир". Чуйте повече от звуковия файл.

Маестро Дамяно Джурана и WYCO (Световният младежки камерен оркестър)

Маестро Дамиано ДжуранаИмето на Маестро Дамяна Джурана се свързва с WYO, Световния младежки оркестър, който той създава през 2001 г. В основата му лежи новаторската идея на Маестро Джурана да твори музика, като съчетава отдаденост както към изкуството, така и към социални каузи. В тази идея той вгражда своя преподавателския и артистичен опит. Оркестърът е съставен от най-добрите студенти от консерватории, академии и университети, представящи петте континента. Световният младежки оркестър включва повече от 400 музикални институции от цял ​​свят. В художественото му ръководство присъстват представители на Моцартеум в Залцбург, на Тринити Колидж в Лондон и на Висшето училище в Тросинген.

Светлин Русев 

Светлин РусевСлед като печели Първа награда в първото издание на широко известния днес Международен конкурс Сендай през май 2001 година, харизматичният виртуоз на цигулката Светлин Русев се радва на блестяща международна кариера, свързана с много от най-големите концертни зали по света, сред които Болшой театър и зала Чайковски в Москва, Сънтори Хол в Токио, Центъра за изкуства в Сеул, зала Плейел, UNESCO, Театър Шан-зЕлизе, Театър Шатле, Сите дьо ла Мюзик и Театър дьо ла Вил в Париж, зала България, зала Бела Барток в Будапеща, Алте Опер във Франкфурт, Концертхаус в Берлин, Културен център Кирчнер в Буенос Айрес, Пале дe боз ар в Брюксел и Двореца на ООН в Женева.

Интензивната му концертна дейност го отвежда навсякъде по света. Солира под палката на именити диригенти като: Мюнг-Вун Чунг, Леон Флайшер, Йехуди Менухин, Юзо Тояма, Марек Яновски, Емануел Кривин, Франсоа-Ксавие Рот, ЖанЖак Канторов, Денис Ръсел-Дейвис, Лионел Бренгие, Емил Табаков, Найден Тодоров и др.

Притежава изключително широк репертоар, вариращ от барока до съвременната музика и популярните жанрове. Паметни са и неговите изпълнения на музика от български и славянски композитори.

След успешния запис на композиции от Панчо Владигеров с пианистката Елена Розанова (Амброази), Светлин Русев прави компактдиск на цигулковия концерт на Карл Амадеус Хартман с Оркестър д'Оверн, както и записи на цигулкови сонати от Е. Григ и Н. Метнер с пианиста Фредерик Д'Ория – Никола. Излиза и неговият компактдиск "Огън и лед", включващ Първия цигулков концерт на Панчо Владигеров и Цигулковия концерт на Ян Сибелиус, със Симфоничния оркестър на Българското национално радио под диригентството на Емил Табаков. Последният запис на Светлин Русев е албумът Midnight Bells, реализиран в творческо партньорство с талантливата пианистка Йоръм Сон (YESM & ART).

В настоящия момент, в допълнение към неговата интензивна и стремителна артистична кариера, Светлин Русев е професор в престижната Haute École de Musique в Женева, след като в продължение на 10 години преди това преподава като професор и в Националната висша консерватория в Париж. Прави майсторски класове по цигулка и камерна музика по целия свят. Паралелно с това е последователно артистичен съветник на Софийската филхармония, а и артистичен съветник на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ в родния си град Русе.

Светлин Русев е носител на множество награди от редица престижни международни конкурси, сред които конкурса в Индианаполис, Лонг-Тибо и Мелбърн.

Снимки – Община Бургас
По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени