Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Антони Герасимов

На Изток или на Запад?

Антони Герасимов
Снимка: Facebook/ Антони Герасимов

Една и съща тема ли е войната в Украйна и политическата война в България? В края на един особено важен месец политическият анализатор от фондация "Стража" Антони Герасимов прави своя анализ на събитията.

"При толкова интензивни международни отношения е неизбежно те да влязат мощно във вътрешната политика на една държава като нашата, особено когато тя се намира толкова близо до линията на съприкосновение между вече оформили се два полюса в глобалната система. Тъй като България се намира традиционно в изконната сфера на влияние на Русия още от 18-и век, е неизбежно тази тема да започне малко по малко да доминира вътрешната политика, особено когато става въпрос за ценностни различия и фундаментите на някои партии и тяхната геополитическа ориентация.

За съжаление, това, което наблюдаваме в българския политически живот, е едно многоспектърно поведение. В момента имаме една особена ситуация, в която успоредно съществува тази борба между Изтока и Запада (прозапад и произток). Има вече една подготовка за избори, които трябва да обслужват все пак електорални интереси. Именно поради тази причина става много трудно да се отдели кое поведение спада в категорията борба между Изток и Запад и тези вътрешнопартийни и вътрешнополитически боричкания, присъщи за по-спокойни периоди от историята. 

Заради войната политическата ни система е изключително фрагментирана и турбулентна. Много е трудно да се говори за истинските намерения на партиите за бъдещето на Европа. Например ГЕРБ по време на своя мандат с тяхната активна помощ се построи този Южно-турско-балкански поток, което се оказа всъщност силен инструмент за натиск върху Източна Европа от страна на Русия. И ГЕРБ, които се опитват да се легитимират отново като проевропейски стълб, който ще противостои на БСП. Много е трудно да се определи в каква посока вървят партиите – искрени или не.

Отменянето на ветото над Северна Македония е голям пробив от страна на българската дипломация. Тук имаше доста сложна конфигурация, докато се стигне това решение от страна на ПП, ДП, ГЕРБ и ДПС. Това беше глътка свеж въздух за страната ни."

Чуйте повече от звуковия файл.


По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.