Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ускоряване на френската инфлация през юни до 37-годишен връх от 5,8%

Снимка: архив

Годишната инфлация във Франция се ускори рязко през юни до 37-годишен връх от 5,8% спрямо инфлация от 5,2% през май и осредните прогнози за повишение с 5,7 на сто, показват предварителни данни на френската официална статистика Insee.

Това е най-силното нарастване на потребителските цени от далечния юли 1985 г.

Спрямо месец по-рано потребителските цени се повишиха през юни с 0,7% след аналогичен растеж и през май.

Графика на инфлацията на годишна база


Основният натиск за повишаващата се инфлация идва от растящите цени на енергията (повишение с 33,1% на годишна база след растеж с 27,8% през май) и храните (поскъпване с 5,7% след растеж с 4,3% през май) поради продължаващите смущения, причинени от инвазията на Русия в Украйна.

Междувременно цените на услугите запазват нивото си на растеж от 3,2%, достигнато през предходния месец, докато растежът на цените на промишлените стоки се забавя до 2,6% от 3,0% месец по-рано, отбеляза Insee.

Според френската статистика цените на енергията би трябвало да се ускорят рязко с оглед на поскъпването на петролните продукти, докато тези на промишлените стоки вероятно ще останат стабилни поради началото на летните разпродажби. Цените на услугите и на храните би трябвало да се забавят.

Хармонизираният индекс на потребителските цени (HICP) пък се повиши през юни с 6,5% след нарастване с 5,8% през май и пазарни очаквания за повишение с 6,3 на сто, като това е най-високата хармонизирана инфлация във Франция, откакто Insee започна да използва методологията на ЕС за изчисляване на инфлацията в началото на 90-те години на миналия век.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна