Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Бачков: Има криза на духа, а оттам идва грешна ценностна система

"Ценностите, налагани за новото нормално, са вредни за всеки нормален човек"

Красимир Бачков
Снимка: Фейсбук/Красимир Бачков

"Има криза на духа в България, а и в целия свят. Оттам идва една грешна ценностна система, грешно поведение и език на омразата, който обикновено слушаме от парламента, влиза в речника на обикновените хора, а това е страшно".

Това каза пред БНР учителят и писател Красимир Бачков, автор на разказа "Талисманът", по който седмокласниците писаха преразказ на Националното външно оценяване.

"Далеч съм от мисълта, че съм толкова велик писател. След като в САЩ забраниха "Дивото зове" на Джек Лондон, "Приключенията на Хъкълбери Фин" от Марк Твен, "Сбогом на оръжията" на Хемингуей и други, какво остава за мен тук да ме отрекат, охулят и омаскарят двама соросоида. Нормално е, разбира се"., коментира той.  

Бачков Подчерта, че винаги се е старал да се дистанцира от тълпата:

"Когато някой от телевизора, вестника или радиото обяснява какво е правилно, какво да харесват или - не, кое е добро или - зло, как да живеят и как да се лекуват, това е фашизъм. ... Аз винаги съм се опитвал да намеря от няколко източника информация и когато я кръстосам, да видя къде е истината. Винаги съм защитавал тази истина. Общочовешките ценности, които съм учен от малък, да признавам, не са ми изневерили никога досега. А тези, които биват налагани сега, като някакъв модел на новото нормално, не само не мога да ги приема, за мен те са вредни за всеки нормален човек".

Интервюто на Петър Волгин с Красимир Бачков в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени