Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната на пътя, от която остава само въпросът "Защо аз?"

Снимка: @WhyMeShortFilmBG

Последните малко повече от две години ни превърнаха в статистика. Всеки от нас става безизразна графика, която просто отминава. И ако животът ни днес се диктува от статистиката, то войната на пътя винаги е следвала тази диктатура. За България тя не говори нищо добро.

Според последните данни на Евростат, изчислени през 2018 г., България е на челно място в ЕС по загинали в катастрофи с коли. Жертвите и ранените във войната по пътищата растат с всеки изминат километър, като само за първите три месеца на 2022-ра са загинали 99 души в над 1100 катастрофи.

След сблъсъка на моторното превозно средство с човешкото тяло продължава да диша само един въпрос, който дълго отеква в съзнанието на тези, които остават живи и след удара – "Защо аз?".


Режисьорът Христо Порязов намира начин да изрази несъгласие с употребата на алкохол и наркотици по време на шофиране, като заснема късометражния игрален филм, озаглавен именно "Защо аз?". Филмът има конкретна цел – да събуди отговорност в нас: активните шофьори и бъдещите такива; пешеходците; гражданите на държавата, която държи челното място по фатални катастрофи; предпочитащите да употребяват алкохол и наркотични вещества, но извън колата, и най-вече тези, които без мисъл се качват в нея след същата тази употреба и застават зад волана.

Филмът разказва за българската действителност и представя реален случай на пътя от преди десет години. Един от многото такива. В главната роля е Тодор Каракитуков, който по време на снимките е едва на 7 години, но осъзнава тежестта на сюжета.

Христо Порязов
В Седмицата за борба с наркотиците "Защо аз?" беше представен пред пловдивската публика в Дома на културата "Борис Христов". В края на лятото обаче се предвижда и турне в различни български училища, с което ще се отбележи и началото на учебната година. Христо Порязов си сътрудничи с Българската асоциация на пострадалите при катастрофи за тази филмова обиколка. Режисьорът има идея филмът да влезе ако не в образователната ни система, то поне в неформалната такава, като бъде излъчван в повечето автошколи, които подготвят младите шофьори в България.

Подробностите чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна