Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столтенберг призова Путин веднага да спре войната в Украйна

| обновено на 30.06.22 в 18:20
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на срещата на Алианса в Мадрид - 30 юни 2022
Снимка: ЕПА/БГНЕС

НАТО призова Русия да спре войната срещу Украйна. И отговаря на агресията с въоръжаване и разширяване.

Путин увеличи значително границата на Русия с НАТО, констатира американският президент Джо Байдън.

"Преди войната предупредих Путин, че ако нахлуе в Украйна, НАТО не само ще стане по-силна, но и по-обединена. Световните демокрации се обединиха срещу агресора и защитават базирания върху правила международен ред".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова президента на Русия Владимир Путин да спре веднага войната в Украйна. В последния ден на срещата на върха на Алианса в Мадрид, Столтенберг подчерта, че опасността е изключително сериозна, ако войната прерасне в открит военен конфликт между Русия и НАТО. Той очерта две задачи пред Алианса, за да избегне пряк конфликт с Русия:

"Едната задача на НАТО и неговите съюзници е да осигуряваме помощ на Украйна - нещо, което одобрихме по време на тази среща. Също така имаме ключовата отговорност да избегнем ескалирането на конфликта и излизането му от границите на Украйна".

И обяви, че протоколите за присъединяването на Швеция и Финландия ще бъдат подписани още във вторник.

А германският Бундестаг ще ги ратифицира същата седмица, обяви на свой ред германският канцлер Олаф Шолц.

"Никой не знае, какво може да накара Путин да спре войната и колко време Украйна ще се нуждае от подкрепата на западните съюзници, смята още канцлерът.

И нарече "нелепи" обвиненията на руския президент Владимир Путин, че НАТО има "имперски амбиции". Германия увеличава военните си способности възможно най-бързо, подчерта Шолц, и обяви:

"Бундесверът ще предостави за трайното гарантиране на сигурността в Балтийско море и Североизточна Европа танкова дивизия с 15 хиляди войници, най-малко 60 военни самолети и 20 военноморски части"..

А министър-председателят на Естония Кая Калас подчерта:

"Най-важното е, че съюзниците чуха и разбраха нашите притеснения и затова сега укрепваме източния фланг на НАТО".

Франция обяви допълнителна военна помощ за Украйна - шест самоходни артилерийски гаубици "Сезар" и подкрепа за източния фланг на НАТО - бригада, която може да бъде изпратена за подкрепление в кратък срок.

"Идеята е да има бригада във Франция, която да може бързо да бъде разположена В Румъния в случай на нужда", обяви френският президент Еманюел Макрон.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна