Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Много трудно ще се реализира мандат на ПП, независимо кой ще е премиер"

Милен Любенов: България ще влезе в спирала от избори

"Не виждам кои могат да са допирните точки за експертно правителство"

Милен Любенов
Снимка: Мария Филева

"Много трудно може да се реализира първият мандат, независимо кой ще е определен за премиер от "Продължаваме промяната". По всичко личи, че те се готвят за избори".

Това каза пред БНР политологът доц. Милен Любенов, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", като добави, че таймингът на изгонването на руските дипломати показва, че това е част от предизборната кампания.

По думите му експертен кабинет с ограничен мандат означава партиите да намерят консенсус по ясна програма за действие, която да бъде реализирана в рамките на следващите месеци:

"Не виждам кои могат да бъдат допирните точки за тази програма. Прекалено много се задълбочи напрежението между политическите партии, което е предпоставка за невъзможност за сформиране на правителство в 47-ия парламент, което да бъде устойчиво - дори в рамките на краткосрочна програма от няколко месеца".

Политологът прогнозира, че третият мандат за съставяне на правителство ще бъде връчен на ИТН и изказа мнение, че е доста странно това, че по време на консултациите президентът Румен Радев е дал положителна оценка на действията и на поведението на "Има такъв народ", въпреки че те са се доказали като антисистемна партия, с която трудно може да се работи и да се води политика.

"Не очаквам ИТН да съставят кабинет, защото партиите, които го подкрепят, ще платят много голяма цена на следващите избори. Не виждам перспектива и легитимност пред едно такова правителство, което веднага ще бъде етикетирано като кабинет тип "Беров".

Според доц. Любенов страната ще влезе в спирала от избори, защото зимата ще е тежка, ще има социално-икономическа криза и "правителството, което и да е то, трудно ще може да отговори на тези предизвикателства и вероятно другата година ще има нови парламентарни избори".

Интервюто на Людмила Железова с доц. Милен Любенов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени