Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Георги Господинов разкрива скритите послания на българските банкноти

Снимка: личен архив, БНР-Бургас

Писателят Георги Господинов представи в Бургас една от по-малко познатите свои творби, озаглавена "В пукнатините на канона". Разделена на две части, книгата прави дисекция на някои от по-непопулярните произведения на български класици като Христо Ботев, Пейо Яворов и Никола Вапцаров. Втората част авторът посвещава на темите за тъгата, спомените, паметта. Именно те го провокират да изследва изключително детайлно последните български банкноти, които продължават да са в обращение днес. Трудът му е забележителен, тъй като писателят успява да проучи посланието на увековечените върху банкнотите текстове и защо са избрани именно те.

"Всеки от нас носи в джоба си по една антология, която, уви, е най-рядко и малко четената" – споделя Георги Господинов. Подобно изследване на платежно средство, което е част от ежедневието ни, е изключително полезно, особено на фона на приближаваща се замяна на българската валута с евро. Върху банкнотите на общоевропейската валута обаче, личностите са заменени с образци на европейското наследство – архитектурни паметници и мостове.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени