Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Градските неравенства и политиките, нужни за премахването им

Снимка: БГНЕС

София е била на първо място в Европа по зелени площи, а днес само се смята за едно сравнително зелено място за живеене. Най-големият, богат и бързоразвиващ се град в България в действителност губи качеството си на живот. Всичко и всички са в София, но градът е сегрегиран. Оказва се, че именно той трябва да бъде подложен на интеграция, а не малцинствата в него, от които дори не осъзнаваме колко сме зависими. София доминира над всеки друг град в страната, но всъщност не може да диша от опита си да угоди на своите граждани. Да не говорим колко малка част от тях я познават и искат ли изобщо да се запознаят с нея.

Къде са днес зелените площи, къде са детските градини и площадки? Защо продължаваме да бъдем по средата на строителен бум, който прави недостъпни жилищата, на които всеки има право? Защо точно София, а и България като цяло, заема първо място сред европейските градове, в които хората живеят в най-пренаселените апартаменти, докато се строи като за последно? Защо дори не сме наясно колко точно са бездомните, скитащи из софийските улици? Защо на фона на цялото изобилие, с което разполага столицата, има толкова много непокрити нужди?

Това са ежедневните градски неравенства, на които всеки от нас е свидетел, но замита под килима. Въпросът обаче не е нито културен, нито морален, камо ли пък технически. Въпросът е свързан с политическите решения, които трябва да бъдат взети.

Жана Цонева, председател на Колектива за обществени интервенции (КОИ), който неотдавна организира форум за градските неравенства и събра на разговор хора, които обикновено не си говорят помежду си, е убедена, че за неравенствата трябва да започне да се говори именно политически. Трябва да бъде повдигнат въпросът за данъците ни, транспорта на града и разпределението на благата ни.

"Цялата система на представителната демокрация се е задъхала. Решение, за съжаление, не се вижда, защото не е само до говорене. Трябва да се появи някакъв политически субект, който да претвори това говорене вече в конкретна политика, която да работи за обществения интерес, а не за тази или онази фракция на елита. Иначе тези процеси, особено миграционните, няма да се обърнат", каза Цонева в "Какво се случва".

Повече чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна