Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ян Непомняшчи все по-близо до финал с Магнус Карлсен

Ян Непомнящи
Снимка: www.vg.no

Руснакът Ян Непомняшчи е все по-близо до победа в турнира на претендентите, което ще му осигури за втори пореден път правото да играе с Магнус Карлсен за световната титла по шахмат.

В партия от 11-ия кръг на надпреварата в Мадрид Непомняшчи се наложи с черните фигури над французина Алиреза Фируджа. Той разигра любимата си руска партия и още след дебюта постави неразрешим ребус пред 19-годишния Фируджа.

Партията завърши на 35-ия ход в позиция, която бе напълно безнадеждна за Фируджа.

С успеха Непомнящи събра 8 точки и води с една и половина пред втория Дин Лижън. Китаецът измъкна много трудна позиция с черните фигури срещу американеца Фабиано Каруана и го победи след 78 хода игра.

Другите две партии от кръга завършиха с ремита. Американецът Хикару Накамура нямаше как да реализира пешка повече с белите в ендшпила срещу унгареца Ричард Рапорд, докато доиграващите турнира Тимур Раджабов (Азарбайджан) и Ян-Кжищоф Дуда (Полша) се съгласиха на скоростно равенство.

В класирането след Непомнящи (8) и Дин (6,5) следват Накамура с 6 точки, Каруана с 5,5, Раджабов с 5, Рапорт и Дуда с по 4,5 и Фируджа с 4 точки.

До края на турнира на претендентите остават три кръга.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени