Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Готвачът в свободното време би могъл да изпълнява разузнавателни задачи"

Димо Гяуров за руския ултиматум: Унизително за кабинета в оставка ще е да направи крачка назад

Хората на ПП дори не разбраха как се случва управлението на държавата, смята бившият шеф на НРС, който им симпатизира

Димо Гяуров
Снимка: БГНЕС

"Категорично не бива да се прави каквато и да е крачка назад. Това би било изключително унизително и за кабинета в оставка, и за българските граждани. Каквото е решено, е решено. Отделен е въпросът как то беше аргументирано, доколко е аргументирано."

Това коментира пред БНР Димо Гяуров, бивш директор на Националната разузнавателна служба и бивш посланик в Унгария, във връзка с изгонването на руските дипломатически служители и поставения от руска страна ултиматум.

Гяуров е поддръжник на идеята за намаляване на състава на руското посолство. Относно разграничаването на двете групи лица, чието изгонване се иска – дипломати и помощен персонал, той заяви:

"Нека да сме наясно, готвачът в свободното от държане на черпака време би могъл да изпълнява разузнавателни задачи. Както и шофьорът, както и фризьорът, както всеки друг. Не бива да ги делим по този критерий."

"Нещата не бяха извършени както трябва. Комуникационно не бяха представени добре и затова се получи този шум в системата. Има много варианти да бъде постигната тази цел – за намаляване на състава на една мисия", подчерта ексшефът на НРС.

Димо Гяуров е на мнение, че руската посланичка Елеонора Митрофанова играе "ва банк".

"Има две вероятни версии – или г-жа Митрофанова да е много глупаво камикадзе, което е малко вероятно, или просто да играе дипломатически блъфове в тясна координация с външното министерство на Руската федерация. Съвсем целенасочено пред Министерството на външните работи на Русия остават отворени всички ходове, а, както се казва, г-жа Митрофанова е поставена на топа на устата."

"Тези млади симпатични хора не се справиха, не извършиха промяната, дори не разбраха как се случва управлението на държавата. Вероятно си мислеха, че можеш да използваш държавното кормило като на учебен автомобил, ама така не бива, не се прави така", коментира Гяуров, според когото е налице разочарование от настоящото управление в оставка.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени