Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Газопроводът с Гърция може да заработи през септември

Газово-измервателната станция край Стара Загора
Снимка: Светлана Димитрова

На 98% е готова газовата връзка с Гърция, като оптимистичната прогноза е тя да заработи през септември или октомври. Това съобщи Теодора Георгиева, изпълнителен директор от българска страна на компанията, която изгражда газовата връзка между България и Гърция. Премиерът Кирил Петков също ще инспектира на място край Стара Загора работата по проекта.

Газово-измервателната станция край Стара Загора вече е готова, остава довършването на автоматизираните процеси. Нужна е пълната политическа подкрепа, за да се съкратят всички срокове от приемателната комисия, коментира  Теодора Георгиева.

"Това е еквивалент на акт 16. В момента започваме неформални координации с около 50 институции, в които всеки казва какви са условията предварително, за да може тази комисия да бъде успешна и да има политическа устойчивост и подкрепа, така че законовите срокове да бъдат съкратени от обичайните три на много по-малко. Надяваме се да е максимално бързо - септември или октомври. Това е, което мога да кажа".

Досега проведените тестове за работа на измервателната станция край Стара Загора са успешни, каза още Теодора Георгиева. Очаква се и компанията да получи сертификация за независим преносен оператор.

По публикацията работи: Иван Славов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени