Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекордно нарастване на годишната инфлация в еврозоната през юни с 8,6%

Снимка: Алами/Ройтерс

Инфлацията в еврозоната се ускори през юни до нов рекорден връх от 8,6% спрямо същия месец година по-рано с оглед разширяването на ценовия натиск, като за нейното продължаващо нарастване отново допринасят в най-голяма степен растящите енергийни цени, но и покачването на цените на храните, показват предварителни данни на Евростат.

По този начин инфлацията в еврозоната е вече е над четири пъти по-висока от целевото ниво на Европейската централна банка за инфлация около 2 на сто, което затвърждава аргументите за бързо повишаване на лихвените проценти на ЕЦБ още от този месец.

На месечна база индексът на производствени цени (CPI) в еврозоната се повиши през юни с 0,8% за втори пореден месец.

Потребителската инфлация на годишна база се ускори през юни до 8,6% от 8,1% през май,  надвишавайки осредните очаквания на финансовите пазари за повишение с 8,4 на сто. Това представлява рекордно повишаване на инфлацията в еврозоната за седми пореден месец, тъй като войната в Украйна и санкциите срещу Русия продължават да тласкат цените на горивата и природния газ до все по-високи нива, показват предварителните оценки на европейската статистика.

Графика на инфлацията (индекса CPI) на годишна база


Въпреки че енергийни разходи имат най-голям принос, темпът на инфлация набира скорост и при цените на храните, докато при цените на услугите има слабо забавяне, но като цяло инфлационният натиск е все по-широко базиран.

За пореден месец най-голям принос за ускоряващата се инфлация в еврозоната допринесоха нарастващите енергийни цени, като през юни те се повишиха с 41,9% на годишна база след растеж с 39,1% през май, а на месечна база се повишиха с 3,3 на сто.

Има ускоряване на растежа и на цените на храните с 8,9% на годишна база след тяхно повишение със 7,5% през май (скок на месечна база на цените на храните с 1,1%), докато цените на неергийните продукти се повишиха през юни с 4,3% годишно след 4,2% месец по-рано (повишение през юни с 0,2% спрямо май). Цените на услугите пък се повишиха с 3,4% спрямо юни 2021 г. след повишение с 3,4% през май и нараснаха на месечна база с 0,3 на сто.

Основната инфлация (без цените на храни и енергия) в еврозоната нарасна през юни с 0,2% спрямо май, но спрямо година по-рано нейният растеж се забави до 3,7% от 3,8% месец по-рано.

Надявайки се да укроти инфлацията, ЕЦБ сигнализира, че този месец ще прибегне до първо повишаване от 11 години насам на основните си лихви с 25 базисни пункта, като в зависимост от инфлационните тенденции, през септември банката може да прибегне и до по-агресивно затягане на лихвите.

Днешното по-силно от очакваното ускоряване на инфлацията през юни сякаш е аргумент за вдигане на лихвите от ЕЦБ с 50 базисни пункта на заседанието през септември.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени