Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Незаконно ли е отзоваването на 70 руски дипломати от страната ни?

Снимка: БГНЕС

На 28 юни премиерът в оставка Кирил Петков обяви, че отзовава 70 руски дипломати от страната ни. Причината – службите ни са ги идентифицирали като хора, които са работили срещу интересите на България.

Темата измести останалите проблеми в държавата и зае челна позиция във всички медии. В част от тях се появиха и заглавия, че гоненето на дипломатите от България е незаконно, тъй като документите за отзоваването на руски високопоставени служители са подписани от зам.-министъра на външните работи Ирена Димитрова, а това имала право да направи само външният министър Теодора Генчовска. По това време Генчовска е на срещата на върха на НАТО в Мадрид.


За ден темата за „незаконното отзоваване на 70 руски дипломати“ беше копирана от редица медии, както може да бъде видяно туктуктук и тук.

Във Фейсбук новината също беше споделена хиляди пъти. Твърдение: Отзоваването на 70 руски дипломати е незаконно

Екипът за проверка на факти на БНР се свърза с дипломата Марин Райков, бивш служебен премиер и външен министър на България, в момента посланик на страната в Обединеното кралство. Той обясни, че процедурата по отзоваване на дипломати не е разписана в отделен нормативен документ. 

Марин Райков

"Във всички страни тя се подчинява на една и съща логика, решенията се взимат на най-високо правителствено равнище, най-често на ниво министър-председател. Такова решение не може да бъде взето без да стои зад това министър-председателят. Той взима тези решения въз основа на конкретна фактология, която му се предлага във вид на доклад от съответните специализирани служби. Когато в тези доклади има недвусмислени сигнали за всеки един конкретен дипломат, той на тази основа и базирайки се на чл. 9 от Виенската конвенция от 1961 г., взима решение да бъдат обявени за персона нон грата съответните дипломатически служители или да бъдат обявени за неприемливи тези служители на посолството, които не са дипломати, но са административно-технически състав и които биха могли, според съответните доклади, също да са извършили несвойствена за тяхната мисия дейности на съответната друга държава", каза Марин Райков.

Той допълни, че след това Външно министерство изпълнява съответните решения и указания.

"Дали ще е министър, дали ще е заместник външен министър, той получава указания да извика посланика и да го информира. В конкретния случай, това което аз зная е, че има доклад, който единствено касае баланса в бройката на българските дипломати в Москва и на руските в България. На основата на този доклад, единствено е можело да се влезе в режим на някакви разговори, преговори с руската страна, с оглед баланс на бройките. Но темата за персона нон грата, т.е. чл. 9 от Виенската конвенция е различна и не е непременно обвързана с установяването на паритет", добави дипломатът.

- Има ли право заместник министърът на външните работи да подпише документ за отзоваване на дипломати?

"Разбира се, че зам.-министърката има право да подпише. Аз лично съм го правил два пъти и съм бил свързан с реализацията на подобни акции. Да, разбира се, никой не може да упрекне заместник-министърката, затова че е свършила това, което ѝ е било наредено", каза Марин Райков.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ


Твърдението, че отзоваването на 70 руски дипломати е незаконно, е НЕВЯРНО. В чл. 9 от Виенската конвенция се казва, че "приемащата държава може във всяко време, без да е длъжна да мотивира своето решение, да уведоми изпращащата държава, че шефът на представителството или кой да е от членовете на дипломатическия персонал на представителството е персона нон грата или че кой да е друг член от персонала на представителството е неприемлив. В такъв случай изпращащата държава трябва съответно да отзове въпросното лице или да прекрати неговите функции в представителството". Подписването на документите по отзоваването може да се извърши от заместник-министъра на външните работи.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени