Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бухалът е във всеки един от нас

| обновено на 02.07.22 в 12:00

„Приказка за смелчаците от Орехова гора“ от украинската писателка Катерина Егорушкина с илюстрации на Альона Ястремска. В тази богато илюстрована книжка са разгледани детските страхове, за които възрастните често нямат правилните обяснения и решения – страх от високо, от тъмно, от огън, от ново училище или детска градина, страх от лекаря, от това да не допуснеш грешки и да се изложиш. Страх от появата на ново братче или сестриче. Катерина Егорушкина превръща всяка една от тези ситуации в забавни приключения, които децата да преодолеят със смях. Интервю на Александра Илиева с авторката на книгата:

"Мечтаех децата по целия свят да станат по-смели. Целта ми е тези истории децата да ги преодолеят чрез съветите на бухала, които са в две секции: за децата и родителите.

Бухалът е във всеки един от нас. Любимата ми история е за малката сова - да се съсредоточаваме не само за крайния резултат, а и за пътя.

Изправяме се пред нови страхове, за които не бяхме подготвени. Така написах следващата си книга, дневник на едно десетгодишно дете, което всеки ден се бори с последствията от войната. В нея участва един от водещите украински психолози. Моята мисия е да помогна на децата с книгите ми. Децата трябва да работят със специалисти, за да се преборят с новите си страхове."

По публикацията работи: Людмил Фотев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени