Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесът все по-трудно намира мениджъри, предизвикателство е и да се задържат в компанията


В началото на годината се регистрира с около 30% по-високо търсене на мениджърски кадри спрямо силните пандемични години, дори и 2019-а. Това съобщи пред Радио София Калина Петкова, председател на "Българската асоциация по executive search".

От страна на клиентите в процеса на работа има доизясняване на профилите, на търсените компетенции, а от страна на кандидатите – колебание дали това е точният момент за промяна на трудовата позиция.

Пазарът на труда се промени, за година буквално се преобърна. Компаниите сега не могат да попълнят позициите си толкова бързо, колкото очакват. И това се наблюдава във всяка област. Около 40% от пазара е неактивен. Отговорът на бизнеса би трябвало да бъде с ясни послания, открояване на предимствата и конкурентно заплащане, коментира още Петкова.

Ключ към решаването на свития пазар на мениджърски кадри тя вижда в програмите за квалификация на хора в зряла възраст, както и завръщането на българи от чужбина.

Специалистите по човешки ресурси също са все по-ценни. Те трябва не само да успяват да намират нужните кадри, но и да ги задържат в условията на конкурентна среда.

Чуйте разговора на Елисавета Белеганска.

По публикацията работи: Георги Нейков

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени