Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Победители с кауза

Ученици и студенти спечелиха награди от Академия за иновации 2022 с продукти, предлагащи работещи решения на реални проблеми

Денис Иванов, Димитър Костадинов и Виктор Неделчев (отляво надясно)
Снимка: Ани Петрова

Приложение за дигитализиране на учебното съдържание, направено от ученици за ученици спечели конкурса Академия за иновации 2022.

За първи път от 9 години конкурсът се печелели от ученици. Отборът leARn: Виктор Неделчев, Димитър Костадинов и Огнян Траянов от Първа английска езикова гимназия и Американския колеж спечелиха с проекта си, който използва добавена реалност (augmented reality), за да изясни на децата какво и защо учат.

До началото на учебната година 5 училища ще използват приложението на leARn, а амбицията им е то да е на разположение във всички училища в страната и да се ползва за облекчение и надграждане на учебния процес.

Триото има още два продукта, облекчаващи работата на учениците: речник на архаичните думи, който се задейства, когато телефонът се постави над съответното понятие в книгата и друг, създаден за децата на живеещите в чужбина българи.

Друг продукт, адресиран към проблема с мръсния въздух, спечели втора награда от конкурса. Отбор Vodoraslo: Денис Иванов и Ванеса Филипова създадоха направи-си-сам биореактор за пречистване на въздуха в класни стаи, болници, офис помещения.

Устройството стимулира фотосинтеза, използвайки микроводорасли. През септември те подариха 100 от първите реактори на различни училища и имаха възможност да се уверят в полезността му: "Едно дете ми зададе около 30 въпроса за 10 минути. Кога едно дете би задало 30 въпроса в час по биология – разказва Денис – и си казах, че има смисъл."

Отбор Vodoraslo работи върху напасването на реактора за различни по тип и площ помещение.

Stolichna H2O е другият проект на екипа: дигитална и актуална карта с чешмите на София и мрежа от места, където вода може да се налива безплатно като така и ще се намали използването на пластмасовите бутилки.




От над 100 участници в Академия за иновации 2022, която се провежда за 9-та поредна година, бяха сформирани 20 отбора. От тях 17 бяха допуснати до менторите в първия ден, а 8 бяха допуснати до финала и бяха представени пред журито на конкурса. В журито участват водещи представители на академичната общност, публичния сектор и бизнеса.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени