Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фон дер Лайен увери Украйна в подкрепата на ЕС по "дългия ѝ път" към членство в общността

Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия предложи да бъде отпуснат първия транш от 1 млрд. евро от пакета за макро-икономическа помощ за Украйна в общ размер от 9 мрлд. евро.

Той бе оповестен от Комисията в средата на май и подкрепен от европейските лидери на последното им заседание през юни.

След като Европейският парламент и Съветът на ЕС одобрят предложението и съответният меморандум за разбирателство и споразумението за заеми бъдат подписани с украинските власти, Комисията ще нареди плащането.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова Украйна да ускори реформите срещу корупцията и увери Киев в европейската подкрепа по "дългия път" към членство в общността:

"Украйна ще има водеща роля, като ще трябва да получи огромни инвестиции. Но за да бъде постигнат максимален ефект и да бъде повишено доверието на бизнеса, инвестициите ще трябва да бъдат съпътствани от нова вълна на реформи".

Фон дер Лайен настоя също така да бъде приет закон за медиите, който "да хармонизира украинското законодателство с нормите на ЕС".

Междувременно в демонстрация на единството на властите, президентът, премиерът и председателят на парламента на Украйна подписаха обща декларация, утвърждаваща пътя на страната към Европейския съюз.

Президентът Володимир Зеленски призова депутатите и правителствените служители да не забавят темпото на работа при приемането и прилагането на реформите, изисквани от Брюксел.

"Ще настоявам всички, които заемат държавни длъжности, да гледат на задълженията си и на работата за членство в ЕС като на битка на фронта на нашата страна - за Украйна, за всички нас. Трябва да продължим подготовката за присъединяване със същата интензивност и отговорност, каквито имахме при подготвянето на кандидатурата", посочи Зеленски.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна