Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращи атакуваха парламента в либийския град Тобрук

Протестиращи атакуваха сградата на парламента в либийския град Тобрук по време на демонстрация срещу влошаващите се условия на живот и политическата криза.

Според местни медии част от недоволните са успели да проникнат в зданието и са извършвали вандалски актове. Медиите показаха кадри как мъж с булдозер отнася вратата, което позволява на група хора да влезе лесно. Виждаше се издигащ се към небето черен дим, докато младежи палят автомобилни гуми, подпалени бяха и автомобили на официални представители. Съобщаваше се още за пожар в сградата, която е била празна, тъй като петък е почивен ден в страната. Част от протестиращите, които носеха либийски знамена от времето на Муамар Кадафи, пък хвърляха документи във въздуха. 

През последните дни Либия претърпя прекъсвания на тока. Ситуацията се влоши и заради блокадата  на няколко петролни съоръжения на фона на политическо съперничество.

Либия се раздели на източна и западна част, контролирани от различни сили през 2014-та, като през тази година започна мирен процес за обединението ѝ. След като планираните за декември 2021 година президентски и парламентарни избори обаче не се състояха, парламентът обяви, че мандатът на правителството на националното единство на Абдул Хамид Дбейба е изтекъл  и назначи нов премиер. Дбейба обаче заяви, че няма да се оттегли и кабинетът му е легитимен.

Сега той направи изявление по повод станалото и каза, че подкрепя протестите. Според него всички институции, включително правителството, трябва да се оттеглят. Дбейба е на мнение, че това може да стане единствено чрез избори. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени