Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Нос" на Шостакович, спектакъл на Баварската държавна опера

7
Снимка: @staatsorchester

Операта "Нос" на Дмитрий Шостакович е първата му реализирана творба в този жанр. Написана е през 1927-1928 година на основата на едноименната повест на Николай Василиевич Гогол от 1836 година. Либретото е от самия композитор с добавки от Евгений Замятин, Александър Прейс и Георгий Йонин.


Самият Шостакович споделя: "Когато пишех музиката, най-малко се ръководех от това, че операта е предимно музикално произведение. В "Нос" елементите действие и музика са изравнени. Нито едното, нито другото няма преобладаващо място. По такъв начин аз се опитах да създам един синтез на музика и театрално представление. Музиката е написана не на отделни номера, а като непрекъснато течащ симфоничен поток, но без система от лайтмотиви. Всяко действие представлява част от една единна музикално-театрална симфония, в която голяма роля играят хорът и ансамблите …" Сатиричният сюжет разказва за чиновник, чийто нос е отрязан по грешка, но израства до човешки размери и постига по-голям успех в обществото от самия него.


Операта е поставена за пръв път на 18 януари 1930 година в Малкия оперен театър на Ленинград под диригентството на Самуил Самосуд и режисурата на Николай Смолич, но е приета зле от критиката и режима. Показана е 16 пъти и поради натиск е свалена от репертоара на оперните театри. Така се случва, че в продължение на десетилетия не е представяна в Съветския съюз.

На 2 юли от 20 часа екипът на "На опера в събота" ви представя запис от спектакъл на Баварската държавна опера, състоял се на 27 октомври 2021 г. в Националния театър в Мюнхен с участието на солисти и Оркестъра на Баварската държавна опера, дирижирани от Владимир Юровски.

Изпълнителски състав:
• Платон Ковальов, колежански инспектор – Борис Пинхасович, баритон
• Иван Яковлевич, бръснар – Сергей Лейферкус, бас-баритон
• Прасковя Осиповна, негова жена – Лора Ейкин, сопран
• Квартален надзирател – Андрей Попов, тенор
• Иван, слуга на Ковальов – Сергей Скороходов, тенор
• Носът – Антон Росицки, тенор
• Редактор – Генадий Безубенков, бас-баритон
Оркестър на Баварската държавна опера
Диригент – Владимир Юровски


Снимки: Wilfried Hösl/staatsoper.de
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Най-четени