Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Перли от миналото на американската автомобилна индустрия показват в Бургас

Снимката е илюстративна - Ford Model T Roadster от 1911 г., от колекция в Германия.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 150 атрактивни автомобила се представят на традиционния ретро парад, който се открива днес на алеите пред експоцентър "Флора" в Бургас. Инициативата се реализира за 15-та поредна година от Бургаски авто-мото клуб "Ретро".

По време на ретро парада любителите на класическите автомобили ще имат възможност да ги разгледат и да се снимат с превозните средства, както и да научат повече за тяхната история.

Тази година гостуват някои наистина уникални екземпляри, коментира председателят на бургаския авто-мото клуб "Ретро" Димо Джамбазов:

"Автомобил от такъв ранг, който до момента сме нямали – става въпрос за автомобил от 1930 година –"Piers Arrow", американска марка, която е довоенна, до Втората световна война. И до войната са се използвали в кралски дворове и като правителствени автомобили.

Пак бургаски колекционер закупи един Ford T,  който е пикап товарен. Може би това ще бъде най-старият автомобил, мисля, че от 1924-25-та", разказа Джамбазов.

Богата колекция от соцвозила пък ще върнат публиката в близкото минало.

В рамките битието за първи път в България ще бъде представена книгата на известния сръбски автомобилен историк и писател Небойша Джорджевич.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени