Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ловеч е домакин на фолклорния празник "Хоро под Стратеш"

Снимка: „Зорница 2010 – Нено Щрегарски“.

За 11-та поредна година в Ловеч ще се проведе фолклорния празник "Хоро под Стратеш“. Той се организира от Народното читалище "Зорница 2010 – Нено Щрегарски“.

Председателят на читалището Нели Читинова поясни, че празникът ще започне с традиционното дефиле на участниците: "Ще премине през централна градска част, под звуците на оркестър. На площада през Общината всички танцьори ще извият едно  голямо хоро и след това продължават до сцената в квартал "Вароша“, където ще започне концертната програма."


"Очакваме 12 или 13 групи от близо далеч от град Кресна, Тополовград, Ивайловград, Враца, Пловдив, Вълчетрън, Полски Тръмбеш, Борима. Имаме група от Ловеч, Козлодуй и нашите приятели от Хасково, една детска вокална група "Звездица" от София, която за пореден път присъства на нашия празник", допълни Нели Читинова.

Фестивалът е без конкурсен характер: "Всички участници изпълняват по две хора в рамките на 6 минути по избор. Костюмът също е по избор. Това е необработен фолклор. Това са групи за народни хора".

"Водещото е музиката и фолклора, който ние носим в себе си“, допълни за предаването "Закуска на тревата" Нели Читинова.


Повече можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна