Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От дупнишкото с. Джерман подновиха съдебната битка срещу изграждането на депо за отпадъци

Местните жители редовно организират протести, вече осма година - блокираха на неколкократно гл. път Е-79, и са решени да не позволят реализирането на проекта.
Снимка: Кирил Фалин, архив

От сдружението "Бъдеще за Джерман" внесоха жалби в Административния съд в Кюстендил срещу издаденото вече разрешително за изграждане на депо за отпадъци край селото, каза за БНР председателят му Борислав Тасков.

Според проекта до депото ще се извозва сметта на 6 общини от региона - Кюстендил, Дупница, Бобов дол, Невестино, Трекляно и Сапарева баня.

Продължават недоволствата и протестите на жителите, които се заканиха да не допуснат реализирането на проекта.

В бъдещото депо трябва да се карат отпадъците на 6 общини от региона -Кюстендил, Дупница, Бобов дол, Невестино, Трекляно и Сапарева баня.

Депото трябва да се изгради на отреден терен от около 200 декара в местността Спротива над село Джерман.

Местните жители и от сдружението "Бъдеще за Джерман" са категорично против - депото е на около 500 метра от къщите им, в близост до река Джерман и до автомагистрала "Струма".

На площадката вече се изгражда сепарираща инсталация за преработка на отпадъци, а преди два месеца областният управител на Кюстендил Катя Димитрова обяви и издаването на разрешително за изграждане на самото депо. Което сега джерманци атакуват в съда.

Председателят на сдружението Борислав Тасков:

"Чуваемост няма в тази държава. Няма кой да те чуе… Сепариращата клетка се изгражда, ние по принцип против сепарираща клетка не сме, защото сепариращата клетка няма да носи такива последствия, както едно депо със стотици хиляди тонове, на което ще се депонират отпадъци от цялата област".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени