Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Прокурорите, кандидатстващи за ВСС, акцентираха на независимостта

Общото събрание на прокурорите слуша обръщението на главния прокурор Иван Гешев
Снимка: ФБ на ВСС

Започна изборът на последните четирима члена на професионалната квота за следващия Висш съдебен съвет.

Общото събрание на прокурорите, което трябва да излъчи  четири нови съдебни кадровици, беше открито със специално видео, озаглавено "Прокурорите - воля, смелост, отговорност и справедливост".

По идея на главния прокурор след негово посещение през януари в Украйна, където - по повод годишнината от създаването на тяхната прокуратура, гледали подобен кратък филм. В българската му версия български обвинители разказват за мотивацията и трудностите  в работата си.

И в встъпителното слово на главния прокурор акцентът беше за мисията на прокуратурата, която в във времена на разпад на държавността, е последната преграда пред беззаконието и престъпността.

Многократно  Иван Гешев повтори думата независимост,  включително,  за да я определи като другото основно оръжие, освен закона, на прокурорите.

"Независимостта не е въпрос на законодателна регламентация, а е въпрос н аморален интегритет. От години възпитаваме този морален интегритет, затова е много трудно да се постигнат конюнктурни политически цели за завладяване на съдебната власт, да бъде поставен на тях или отделни представители пред избора, пред който са поставени вероятно някои представители на изпълнителната власт да изберат между нарушаване на закона и това да имат възможност да хранят семействата си.

И затова е толкова важна работата на всеки един от нас и ценностите, които стоят пред нас, а нашето оръжие основно, освен законът, е нашата независимост. Конюнктурата се променя политическата, българските магистрати, българската съдебна власт остават да работят в интерес на българските граждани и като преграда срещу беззаконието, тоталитаризма и престъпността".

Осем са кандидатите за четирите места в следващата Прокурорска колегия.

В изложенията си пред колегите си те също акцентираха на независимостта, без  която няма върховенство на закона.

Кои четирима от тях ще съберат най-голяма подкрепа ще стане ясно следващия уикенд.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени