Eмисия новини
от 10.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Проучването за жизнеспособността на газопровода EastMed не напредва

Снимка: edison.it

Проучването за търговската жизнеспособност на Източносредиземноморския газопровод (EastMed) не напредва, няма инвестиционен интерес от компании към проекта, съобщи външният министър на Кипър Йоанис Касулидис в парламента.

Тръбопроводът трябва да доставя природен газ от находищата на Израел и Кипър през Гърция до европейските пазари.

Липсата на изразен досега интерес от страна на компаниите към изграждането и управлението на газопровода EastMed е "тревожна" и "лошо развитие от гледна точка на устойчивостта му", посочи министър Йоанис Касулидис.

Проучването за икономическата жизнеспособност на проекта е спряло, тъй като корабът, който провежда екологичните изследвания, е "тормозен" от турски кораби, съобщи министър Касулидис. Проблемът е, че значителна част от дейността му е в зона, за която Турция твърди, че попада в нейния континентален шелф.

Без резултатите от него компаниите нямат достатъчно информация за проекта, което обяснява липсата им на интерес, коментира външният министър.

Срокът за завършване на предпроектното проучване, което се финансира от ЕС, е краят на тази година, съобщи по-рано енергийният министър Наташа Пилиду.

Министър Касулидис посочи позицията на правителството, че находищата в Източното Средиземноморие могат да помогнат за доставките на природен газ за Европа, но газопроводът EastMed "не може да бъде класифициран като незабавно решение" за този проблем.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени