Eмисия новини
от 15.00 часа

Кипър въвежда мерки срещу разпространението на заболявания от мигранти

Снимка: pixabay

Засиленият мигрантски поток в Кипър изправя властите и пред сериозен здравен проблем. Предприемат се допълнителни мерки срещу риска от разпространение на тежки инфекциозни заболявания, съобщиха от министерствата на вътрешните работи и на здравеопазването.

Близо 1100 незаконни мигранти в Кипър са били открити като носители на ХИВ/СПИН, хепатит В и С, сифилис и туберкулоза. Случаите са установени при изследванията на малко над 20 000 души, преминали или настанени в приемния център за бежанци близо до Никозия през миналата и тази година.

Избухването на сериозни заразни заболявания се дължи и на големия брой хора, които живеят заедно в пренаселения лагер, каза постоянният секретар на здравното министерство доктор Христина Янаки, която съобщи данните.

Движението на мигрантите из близките до центъра села крие висок риск за разпространение на инфекциите сред местната общност, реагираха през седмицата жители от района и депутати.

В опит да успокои обществеността, Вътрешното министерство съобщи, че бежанският лагер разполага с обновен медицински пункт с необходимото оборудване за задължителни прегледи на всички мигранти и лечение.

Освен това за предотвратяване на неконтролирано и незаконно излизане от мигрантския център министерството пристъпва към монтиране на двойна външна ограда и засилва охраната, осъществявана от полицията и частна фирма.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.